| Agenda | Contact | Huisseance | Workshops |


Recepten

 
Knoflook
 

Knoflook

 

Knoflook in alle soorten en maten

  • Witte bol (allium savitivum) wordt de Amerikaanse of de Californische knoflook genoemd. De tenen van deze knoflook zijn heel intens van smaak.

  • Paarse en roze bol (alllium sativum ophius) wordt de Mexicaanse of de Italiaanse knoflook genoemd. Ook van deze soort komen krachtige tenen af.

  • Grote witte olifantenbol (allium ampeloprasum) levert mildere tenen dan andere knoflooksoorten. Een olifantenknoflook kan zo groot uitgroeien dat de tenen per stuk wel 100 gram kunnen wegen.

  • Jonge knoflook waarbij de tenen nog niet gevormd zijn heeft een milde smaak. De top kan dun gesneden worden en gebruikt worden als garnering van salades en gekookte maaltijden.

Knoflook is gezond, dat is omonstotelijk bewezen. Knoflook bevat allerlei mineralen en vitaminen B1 en C waardoor het bevordelijk is voor de spijsvertering en de bloedsomloop.

Koken met knoflook

Verschillende manieren van bereidingsnethodes veranderen de smaak van knoflook.

  • Het langzaam bakken van knoflook zal de scherpheid van de knoflook verminderen naar een zachte, mildere smaak.

  • Rauwe knoflook kan daarentegen juist te sterk zijn en moet daarom op een subtiele wijze gebruikt worden.
    Je kunt rauwe knoflook het beste in hele kleine deeltjes toevoegen aan koude salades, soepen, pasta's en warme knapperige broden.

    Gemalen of geperste knoflook is prima toe te voegen aan ingrediënten die gebakken of gesauteerd zijn..

De smaak en geur van het gerecht komen door toevoeging van knoflook nog beter tot hun recht.

Het kopen van knoflook

  • Wanneer je knoflook koopt, let er dan op dat de knoflook vers en hard is.
    De voorkeur wordt gegeven aan onverpakte, losse individuele bollen. Zo kun je voorkomen dat je knoflookbollen koopt die zijn gaan rotten of hun smaak verloren hebben.

  • Bewaar knoflook op een koele, droge plek maar niet in de koelkast. Een pot van keramiek is de ideale omgeving waarin knoflook zo lang mogelijk vers blijft.

  • Verwijder nooit de tenen van de knoflookbol of ontvel knoflook nooit voordat je het gaat gebruiken.

  • Wanneer de knoflookbol begint uit te lopen is deze nog steeds bruikbaar. De smaak zal wel minder intens zijn en daarom is de kwaliteit van de knoflook ook wel minder.

  • Gedroogde knoflook die tot poeder is vermalen, ofwel knoflookpoeder uit een potje, kan prima toegevoegd worden aan bloem, broodkruimels of specerijen waarmee je de andere ingrediënten gaat bereiden.
    Eén mespuntje knoflookpoeder staat gelijk aan één teen knoflook.

Knoflookrecepten

Voorgerechten:

Garlic Baker

  • 4 grote bollen knoflook
  • 5 dl extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • versgemalen peper
  • 1 bosje verse tijm, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 130 oC.
Snij de bovenkant van de knoflook eraf zodat alle tenen zichtbaar zijn.
Leg de bollen in een ovenschaal en besprenkel ze met de olijfolie.
Strooi het zout, wat peper en de tijm erover, dek de schaal af en zet deze in de oven.
Haal ze er na ongeveer 50 minuten uit, wanneer de tenen zacht en smeerbaar zijn.
Lekker op warm stokbrood.

Knoflooksalsa

  • 10 pomodori tomaten - in blokjes gesneden
  • 1/2 bosje koriander - fijngehakt
  • 2 rode uien - fijngehakt
  • 2 dl olijfolie
  • 1 dl azijn
  • 3 tenen knoflook - fijngehakt.

Doe alle ingrediënten in een schaal en meng alles voorzichtig door elkaar.
Zet het een uurtje in de koelkast.
Lekker op Turks brood of geroosterd brood.

Hoofdgerechten

Ossenhaas met gepofte knoflook

  • 30 tenen knoflook, ongepeld
  • 5 dl olijfolie
  • 1 takjes verse tijm, fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 ossenhaasjes á 150 gram
  • iets zout - versgemalen peper
  • 4 takjes basilicum

Verwarm de oven voor op 140 C.
Doe de knoflook in en ovenschaal en giet de olijfolie erover.
Zorg dat alle teentjes onderliggen.
Voeg de tijm, de suiker, wat zout en versgemalen peper toe.
Roer alles goed door elkaar.
Dek de ovenschaal af en zet die 50 minuten in de oven.
Smeer de ossenhaasjes in met wat peper en zout en bak deze in wat boter.
Snijd het vlees in reepjes en verdeel de knoflooktenen rond het vlees.
Garneer met de basilicum.
Druk met een mes de zachte knoflook uit het velletje en smeer dit op het vlees.
Lekker met seizoensgroenten en aardappelpuree.

naar boven